Seznam alergenů

  • 1. Lepek 
  • pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich odrůdy

    Obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich, kromě:

    • glukózových sirupů na bázi pšenice, včetně dextrózy (1);
    • maltodextrinů na bázi pšenice (1);
    • glukózových sirupů na bázi ječmene;
    • obilovin použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu
  • 2. Korýši

    Korýši a výrobky nich

  • 3. Vejce

    Vejce a výrobky z nich

  • 4. Ryby

    Ryby a výrobky z nich, kromě:

    • rybí želatiny použité jako nosič vitaminových nebo karotenoidních přípravků;
    • rybí želatiny nebo vyziny použité jako čiřicí prostředek u piva a vína
  • 5. Arašídy
  • podzemnice olejná

    Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich

  • 6. Sója
  • sójové boby

    Sójové boby a výrobky z nich, kromě:

    • zcela rafinovaného sójového oleje a tuku (1);
    • přírodní směsi tokoferolů (E306), přírodního d-alfa tokoferolu, přírodního d-alfa-tokoferol-acetátu, přírodního d-alfa-tokoferol-sukcinátu ze sóji;
    • fytosterolů a esterů fytosterolů získaných z rostlinných olejů ze sóji;
    • esteru rostlinného stanolu vyrobeného ze sterolů z rostlinného oleje ze sóji
  • 7. Mléko

    Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), kromě:

    • syrovátky použité k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu;
    • laktitolu
  • 8. Skořápkové plody
  • mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie

    Skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich, kromě ořechů použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu

  • 9. Celer

    Celer a výrobky z něj

  • 10. Hořčice

    Hořčice a výrobky z ní

  • 11. Sezam
  • sezamová semena

    Sezamová semena a výrobky z nich

  • 12. Oxid siřičitý a siřičitany
  • E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228

    Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2 , které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle pokynů výrobce

  • 13. Vlčí bob
  • lupina

    Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

  • 14. Měkkýši

    Měkkýši a výrobky z nich

(1) A výrobky z nich, pokud zpracování, kterým prošly, nezvyšuje úroveň alergenicity, kterou úřad stanovil pro příslušný základní produkt.

Zpět na úvod